Dečja i preventivna stomatologija je grana stomatologije koja se bavi zdravljem zuba naših najmladjih pacijenata. Ali, briga o zubima vašeg deteta počinje još u trudnoći, jer dete i zubi rastu zajedno. Iz ovog razloga poželjno je zakazati stomatološki pregled već na početku trudnoće, kada će vam stomatolog dati savete o održavanju vašeg oralnog zdravlja, a samim tim i zdravlja vaše bebe.

dečja i preventivna stomatologija

logo-bullet  Dok  je beba još u stomaku…

Za bebino opšte i oralno zdravlje možete da se starate dok je ona još u stomaku. U prenatalnom period se vrše procesi stvaranja, razvoja i rasta organa, pa i vilica i zuba. Ono što mnogi ne znaju je da se upravo u tom stadijumu stvaraju zameci za bukvalno sve mlečne zube, ali i za većinu stalnih zuba.

logo-bullet  Period novorodjenčeta – od rodjenja do 6. meseca

Tokom prvih šest meseci bebe su uglavnom bezube. Međutim, u tom periodu se javljaju soor mlečac i zbog toga je preporučljivo da se svaki dan bebina usta čiste rastvorom sode bikarbone, uz pomoć gaze.

deciji zubar

logo-bullet  Period od 6. meseca do 2,5 godine

Ovaj period obeležava nicanje zuba. Nicanje zubića često je praćeno pojačanim balavljenjem, povišenom temperaturom, prolivom i plačom beba. Za ublažavanje iritacije koju kod bebe izaziva nicanje zubića koriste se različiti gelovi i tečnosti, kojima se tretira bolno mesto na vilici, a još jedna opcija su i gumene „glodalice“.

dete zubiOdmah posle nicanja prvog zubića treba početi i sa njegovim pranjem. To se takođe može raditi uz pomoć sterilne gaze, koja se natopi vodom, a postoje i specijalni naprstci od gume sa nažnom četkicom na vrhu.

Postepeno, kroz igru, detetu treba objasniti šta je četkica i čemu služi, pokazati kako se peru zubi i dozvoliti da dete pokuša samo.

logo-bullet  Period od   2,5 – 6  godine

U ovom periodu vilice rastu i spremaju se za smenu zuba. Svakako, veoma je važno održavanje higijene mlečnih zubića, jer rani gubitak mlečnih zuba može  dovesti do poremećaja položaja stalnih zuba.

logo-bullet  Period školskog deteta

U ovom period dolazi do smene zuba. Sada je veoma važna profilaktička mera zalivanje fisura prvih kutnjaka, jer rani gubitak ovih zuba će dovesti do niza poremećaja u okluziji. Neophodni su redovni odlasci stomatologu i kontrola održavanja oralne higijene.

deciji stomatolog beograd

logo-bullet  Period nakon osnovne škole

Stalna denticija je potpuno oformljena, pa za decu u ovom uzrastu važe pravila orlane higijene potpuno isto kao i za odrasle osobe. Dakle, potrebno je redovno pranje zuba odgovarajućom četkicom, pastom za zube, koncem za čišćenje zuba, kao i interdentalnim četkicama i sredstvima za ispiranje usta.

logo-bullet  PRVA POSETA STOMATOLOGU

Odabir pravog trenutka za prvu posetu stomatologu je jedna od velikih dilema svakog roditelja. Optimalan period za prvi susret vašeg deteta sa stomatologom je vreme od početka nicanja mlečnih zuba, pa do treće godine života.

Veoma je važno da roditelji kroz razgovor pripreme svoje dete za prvu posetu stomatologu kako bi dete prevazišlo strah od nečeg novog i nepoznatog. Treba objasniti detetu da je njegov stomatolog neko ko će brinuti o zdravlju njegovih zuba.

nicanje zuba kod dece

Pri prvoj poseti stomatologu najčešće se sprovode preventivne mere kao što su fluorizacija zuba i zalivanje fisura koje smanjuju rizik od nastanka karijesa. Obe pomenute intervencije su potpuno bezbolne, pa uz dobar pristup stomatologa tu prvu posetu zubaru dete može da upamti kao prijatno iskustvo. Time je u napravljen preduslov za to da dete odlazi stomatologu bez ikakvog straha.

Praćenje smene zuba je veoma važno za pravilan rast i razvoj zuba i vilica. Redovni pregledi na 4-6 meseci idealan su način da se izbegnu kasnije neželjene posledice. Svaki prevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u ortodontske nepravilnosti koje često zahtevaju dugotrajnu terapiju.

logo-bullet  Redosled nicanja zuba

Sva deca su različita, pa samim tim i vreme nicanja prvih zubića je različito. Prvi zub se može pojaviti već u 3. mesecu, ali može se dogoditi i kasnije, oko 12-og meseca, pri čemu prvo izbijaju donji prednji zubi. Drage mame i tate, bilo da su zubići vaše bebe nikli ranije ili kasnije, nemate razloga za brigu. Period nicanja prih zuba može proticati uz blage tegobe u smislu balavljenja, povišene telesne temperature i nervoze deteta, koje možete ublažiti primenom gelova i rastvora za premazivanje desni i davanjem tzv. gumene glodalice bebi. Kada prvi zub nikne, počnite da ga perete, sterilnom gazom zamotanom oko vašeg prsta ili četkicom za zube za odredjen uzrast deteta. Slika prikazuje redosled nicanja zuba vašeg deteta, kako mlečnih, tako i stalnih.

Veoma je važno da vodite računa o dentalnom zdravlju vaših mališana. Kontaktirajte nas i zakažite pregled:

Phone+381 11 323 80 28

Mobile: +381 65 323 80 28

Emailinfo@cveticdent.rs

redosled nicanja zuba

redosled nicanja zuba

Postavite pitanje stomatologu

Zakažite Vaš pregled
  • Drop files here or
    Možete da pošaljete medicinsku dokumentaciju ukoliko je posedujete (nije obavezno).
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.