Uz pomoć modernih kompjuterskih tehnologija do savršenog osmeha!

Pod estetskom i konzervativnom stomatologijom smatraju sve one stomatološke intervencije kojima je svrha postizanje lepog i prirodnog osmeha uz što veće očuvanje zubnog tkiva.

Davno je prošlo vreme kada je bilo bitno samo da zubi budu zdravi i na broju. Danas, estetski standardi su vrlo visoki i stomatološka ordinacija „Cvetić dent“ se trudi da ih ispuni primenom novih materijala i tehnologija. Estetska i konzervativna stomatologija podrazumeva:

Za izradu vinira i keramičkih krunica danas se koristi savremena bezmetalna keramika – materijal sa izvanrednim karakteristikama po pitanju estetike i kvaliteta, a u zavisnosti od stanja pacijenta ove usluge nekada mogu biti kompletno obavljene za dan.

Zakažite svoj besplatan pregled, a mi ćemo vam predložiti najbolje rešenje:

Phone+381 11 323 80 28

Mobile+381 65 323 80 28

Emailinfo@cveticdent.rs

Vrhunski kvalitet i brzina su glavne odlike našeg rada.

logo-bullet  Viniri (keramičke ljuspice)

Keramičke ljuspice ili viniri daju odlične rezultate u pogledu estetike kod problema sa izmenjenim položajem zuba ili sa promenjenom bojom zuba.

Viniri - keramicke ljuspice

Pre nego što se dobiju viniri (keramičke ljuspice) radi se izlivanje otiska zuba od čega se pravi model zuba. Uz pomoć savremenog računarskog softvera dobija se savršeno izmeren i precizan vinir. Ono što je još jedna prednost keramičkih ljuspica je to da za njihovo postavljanje nije potrebno agresivno brušenje zuba. Skida se isključivo tanak površinski sloj zubne gleđi kako bi viniri zamenili prirodnu zubnu gleđ pacijenta. Viniri, odnosno keramičke ljuspice, su pravi izbor ukoliko je potrebno:

  • korigovati boju zuba,
  • korigovati položaj zuba,
  • korigovati veličinu zuba.

logo-bullet  Bezmetalne krunice i mostovi

Velika oštećenja zuba, veliki broj plombi ili drastična promena zuba izazvana drugim stomatološkim tretmanima – ovakvi problemi se najefikasnije saniraju uz bezmetalne keramičke krunice i mostove. Koriste se za izradu protetskih radova sa vrhunskim estetskim rezultatima.

Bezmetalne keramičke kruice i mostovi mogu biti izrađeni od  cirkon keramike (ZrO2) ili glas keramike koja se može izraditi za 24 časa. Svi materijali koji se koriste u izradi kruna i mostova imaju garanciju kvaliteta renomiranih  evropskih  proizvodjača: Kavo, Ivoclar, Vita, Sirona, Dentsply. Pacijenti mogu svakog trenutka proveriti iz kog bloka kao i od kog materijala je izradjen njihov protetski rad, jer svaki blok u sebi sadrži čip o svim karakteristikama materijala.

Bezmetalne keramičke krunice se  izrađuju isključivo uz pomoć računara (CAD/CAM), s tim što se preko osnove, koju čini kompjuterski izradjena keramika, rukom zubnog tehničara, specijalizovanog u oblasti keramike, krunica i most dovršavaju, nanošenjem keramike u slojevima da bi se postigle sve vizuelne, anatomske i estetske karakteristike prirodnih zuba.

logo-bullet  Keramički inleji i keramički onleji

Keramički onleji su zamena za zubne ispune, odnosno plombe. U pitanju su zubne nadoknade od keramike koje se koriste u slučajevima da je karijes značajno oštetio krunicu zuba.

Razlika izmedju ispuna i inleja, onleja je u načinu izrade.

Zub se priprema – oblikuje u ordinaciji, uzima se otisak a onda se ova vrsta naknada izradjuje u tehnici, da bi konačno bila cementirana, visoko kvalitetnim cementima.

Uz pomoć keramičkih onleja se postižu visoki estetski rezultati i odlična funkcionalnost bočnih zuba, a ove nadoknade su pogodne za veća oštećenja zuba.

 

logo-bullet  Kompozitni ispuni („bele plombe“)

Kompozitni ispuni su estetski ispuni, popularno zvani „plombe“, koji nadoknađuju gubitak zubnog tkiva nastao karijesom ili traumom, potpuno se stapaju sa preostalim zubnim tkivom i sprečavaju dalji gubitak zubnog tkiva te vraćaju zubu čvrstoću. Ako na zubima postoji karijes ili manja pukotina, doktor će razmotriti stavljanje kompozitnog ispuna na taj zub. „Bele plombe“ su odlično estetsko rešenje za zube sa malim ili srednje velikim kavitetima („rupama“), savršeno oponašaju boju, prozirnost i teksturu zuba te funkcionalno zbrinjavaju zub.

Kompozitni ispuni („bele plombe“)

Kod velikih kaviteta nije dovoljan samo estetski ispun, već je potrebno ojačati zub estetskom nadogradnjom ili napraviti keramičke bezmetalne krunice.

Zub se najpre izoluje, zatim tretira kiselinom, potom vezujućim sredstvom i konačno ispunom koji se stvrdnjava pomoću lampe za polimerizaciju. Kad se dobije željeni oblik, ispun se konačno oblikuje i polira.

logo-bullet  Kompozitne ljuspice ili fasete

Kompozitne ljuspice za zube ili fasete izrađuju su od kompozitnih materijala, a oblikuju su tako da mogu da se postave na prednju stranu zuba i poprave određeni estetski nedostatak. To može biti boja ili oblik zuba.

Ako je kod zuba došlo do promene boje ili od oštećenja ivice, ili su se pak pojavila udubljena na zubu, kompozitne kljusipice su jedno od mogućih rešenja za otklanjanje ovih estetskih problema, a čest su izbor i u slučajevima kada se želi popuniti razmak između zuba.

Nema brušenja zuba, brzo i relativno jeftino rešenje, jednoposetna izrada. U nekim slučajevima bolje je, ili jedino moguće, staviti keramičke bezmetalne ljuskice jer kompozit s vremenom može promeniti boju i nije toliko čvrst kao keramika te budući da nema brušenja ne može sakriti veće smetnje.

Zub se najpre izoluje, zatim tretira kiselinom, potom vezujućim sredstvom i konačno ispunom koji se stvrdnjava pomoću lampe za polimerizaciju. Kad se dobije željeni oblik, ispun se konačno oblikuje i polira. Nema brušenja zuba, brzo i relativno jeftino reešenje, jednoposjetna izrada.

logo-bullet  Izbeljivanje zuba

Beli i blistavi zubi utiču na generalni izgled lica, podmlađuju ga i čine lepim, a poslednjih godina su postali apsolutni standard savremenog doba.

Izbeljivanje zuba je stomatološki proces kojim ćemo vam na brz, bezbedan i bezbolan način vratiti osmeh na lice.

Uzročnici koji najčešće dovode do promene boje zuba su:

  • Starenje, zubna gleđ se stanjuje, a dentin tamni,
  • Cigarete i određena pića kao što su kafa, čajevi, koka kola, crveno vino,
  • Tetraciklinska prebojenost zuba.

beljenje-zuba-pre-i-posle

Ordinacijsko izbeljivanje zuba se vrši uz primenu vodonik ili karbamid peroksida u gelu, koji se nanosi na zube i tretira specijalnom lampom uz nadzor stomatologa. Pre tretmana, određuje se boja zuba pacijenta, zatim se desni zaštite specijalnim gelom i pristupa se beljenju. Tretman traje 30-45 minuta, a rezultat su 2-4 nijanse svetliji zubi. Izbeljivanje zuba nema trajni efekat, što znači da tretman treba ponoviti posle šest do dvanaest meseci.

Kućno beljenje zuba se obavlja uz pomoć preparata na bazi karbamid-peroksida u nižim koncentracijama, 10-22%. Postupak kućnog izbeljivanja zuba je jednostavan: u stomatološkoj ordinaciji se uzima otisak gornje i donje vilice pacijenta, na osnovu kog se izrađuje splint koji pacijent dobija zajedno sa gelom za beljenje. U splint se nanosi odgovarajuća količina gela i nosi se tokom spavanja. Splint se u ovom slučaju nosi od sedam do deset dana, a efekat izbeljivanja zuba obično traje oko godinu dana, u zavisnosti od navika pacijenta. Nakon ovog perioda je neophodno ponoviti postupak izbeljivanja radi održavanja postignute nijanse zuba.

Izbeljivanje avitalnih (mrtvih) zuba koji su promenili boju vrši se tako što se gel za beljenje aplikuje u sam zub i ostaje u njemu određen vremenski period. Kada se postigne zadovoljavajući efekat, izbeljivač se uklanja i zub se zatvara definitivnim ispunom.

Postavite pitanje stomatologu

Zakažite Vaš pregled
  • Drop files here or
    Možete da pošaljete medicinsku dokumentaciju ukoliko je posedujete (nije obavezno).
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.