Beli i blistavi zubi ulepšavaju i podmlađuju svako lice i postali su apsolutni standard savremenog doba.
Izbeljivanje zuba je metoda koja će vam brzo, bezbedno i bezbolno vratiti blistavi osmeh na lice. Važno je napomenuti da beljenje zuba ne oštećuje zube. Tokom postupka beljenja zuba može se javiti osetljivost zuba na toplo ili hladno, koja je prolaznog karaktera. Primenom odredjenih  pasta za zube, osetljivost nestaje. Takođe, važno je znati i da se plombe ne mogu izbeleti, pa je nakon završenog procesa beljenja potrebno zameniti plombe kako bi se uklopile sa novom bojom zuba.       

Najčešći uzroci prebojavanja zuba su:

  • starenje, jer gleđ postaje tanja, a dentin postaje tamniji,
  • upotreba cigareta i pića kao što su kafa, čajevi, koka kola, crveno vino,
  • tetraciklinska prebojenost zuba.

Ordinacijsko beljenje zuba se vrši uz primenu vodonik ili karbamid peroksida u gelu, koji se nanosi na zube i tretira specijalnom lampom uz nadzor stomatologa. Pre nego što se počne sa tretmanom izbeljivanja zuba potrebno je odrediti boju zuba pacijenta. Nakon toga se gelom zaštite desni i počinje se izbeljivanje zuba.

Dužina tretmana izbeljivanja zuba je od pola sata do 45 minuta. Efekti su vidljivi od 6 meseci do godinu dana, nakon čega je poželjno ponovo uraditi izbeljivanje zuba.

kucno beljenje zuba

Kućno beljenje zuba se vrši preparatima na bazi karbamid-peroksida u nižim koncentracijama, 10-22%. Potrebno je da se ode u stomatološku ordinaciju, gde se na osnovu otiska zuba dobijaju splint i gel za izbeljivanje. U splint se stavlja gel, u skladu sa savetima stomatologa i nosi se za vreme spavanja. Ovaj postupak se ponavlja sedam do deset dana, a efekti izbeljivanja traju narednih godinu dana.

 

Beljenje avitalnih (mrtvih) zuba koji su promenili boju obavlja se tako što se gel za izbeljivanje zuba ubacuje direktno u sam zub i ostaje u njemu određen vremenski period. Kada se postigne zadovoljavajući efekat,izbeljivač se uklanja i zub se zatvara definitivnim ispunom.

Pozovite nas i zakažite besplatan pregled!

011-323-80-28   

065-323-80-28

Postavite pitanje stomatologu

Zakažite Vaš pregled
  • Drop files here or
    Možete da pošaljete medicinsku dokumentaciju ukoliko je posedujete (nije obavezno).
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.