Krunice za zube ili drugačije rečeno navlake su stomatološke nadoknade koje se postavljaju na prirodne zube ili implantate sa namenom da vrate prvobitni oblik i funkciju oštećenom zubu, na koji se postavlja.

Naša stomatološka ordinacija nudi krunice za zube izuzetnog kvaliteta, i to:

Možemo da vam ponudimo kvalitetnu i profesionalnu uslugu u kratkom roku. U sklopu naše ordinacije je i zubna laboratorija, tako da sve možete obaviti na jednom mestu. Konktaktirajte nas i zakažite pregled:

Phone+381 11 323 80 28

Mobile+381 65 323 80 28

Emailinfo@cveticdent.rs

Priprema za postavljanje krunice za zube podrazumeva brušenje zuba i ovim postupkom menja se prirodni oblik zuba tako da je najveći obim izbrušenog zuba uz desni. Time se omogućava navlačenje veštačke krunice na brušen zub.

Na osnovu materijala od kojih se prave, zubne krunice mogu biti metalne ili bezmetalne.

Za izradu metalnih krunica, metali koji se koriste su hrom, molibdem ili paladijum. Kada su u pitanju metalne krunice bitno je naglasiti da one nisu kompletno izrađene od metala, već im je samo jezgro metalno, a spoljni deo keramički.

Bezmetalne krunice se izrađuju od cirkonijuma, odnosno cirkonijum-dioksida (ZrO2) koji pripada grupi keramičkih materijala velike čvrstoće. Bezmetalne krunice su snažnije od metalokeramičkih. Zastupljenost metalokeramičkih krunica i dalje je prisutna u stomatološkoj praksi, ali bezmetalne su te koje uzimaju primat u poslednjih par godina. Napravljene od cirkonijuma, koji je bele boje, dobija se mogućnost da krunice budu na istom estetskom nivou kao svaki drugi zdrav i pravilno oblikovan prirodni zub savršeno bele boje. Bezmetalne krunice iz tog razloga neće menjati boju tokom vremena, odnosno neće posiveti, dok za metalne krunice to ne možemo reći jer je njihov sastavni deo metal koji vremenom počinje da se nazire. Njihova prednost je i u tome što ne izazivaju nikakve alergijske reakcije, promenu boje desni i njihovo povlačenje, za razliku od metala koji to može proizvesti. Kod primene bezmetalnih zubnih krunica ne uklanja se velika količina zubne supstance, što svakako doprinosi potpunoj biokompatibilnosti.

Bez obzira na pomenute prednosti bezmetalnih krunica, metalokeramičke krunice su još uvek u upotrebi, uglavnom zbog njiihove niže cene. Pacijenti se sami odlučuju na vrstu krunica koju žele, a ponekad odaberu kombinaciju materijala pa tako za izradu prednjih zuba koriste keramičke krunice, a za zadnje metalokeramičke.

Postavite pitanje stomatologu

Zakažite Vaš pregled
  • Drop files here or
    Možete da pošaljete medicinsku dokumentaciju ukoliko je posedujete (nije obavezno).
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.