Ortodoncija ili ortopedija vilica je deo stomatologije koja se bavi dijagnostikom i ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica kako bi se dobio što bolji estetski i funkionalni rezultat….Ortodontska terapija je vrlo važna ne samo za estetiku zuba i čitavog lica, već prvenstveno za pravilno žvakanje. Optimalan odnos zuba i samih vilica preduslovi su za jednostavnije održavanje oralne higijene i očuvanje zuba.

Estetskim i funkcionalnim anomalijama zuba se bavi doktor-ortodont, a anomalije se ispravljaju različitim ortodontskim aparatima….

Svaki pacijent je individualan i zahteva detaljnu analazu i dijagnostiku anomalije, kako bi se napravio adekvatan plan terapije….

Ortodontske nepravilnosti mogu biti nasledne i stečene.

Pod naslednim nepravilnostima podrazumevamo kada pacijent nasledi velike zube “na tatu” i malu vilicu “na mamu”, (nastaje teskoba zuba), različiti rast vilica ( jedna raste više od druge), nedovoljan ili prekomeran broj pojedinih zuba….Tu se ubrajaju i urodjene anomalije –rascepi i druge sistemske bolesti, kao npr. hormonski poremećaji….

Na nastanak stečenih nepravilnosti utiču loše navike u ranom detinjstvu kao što su sisanje palca, disanje na usta, tiskanje jezika, itd… Prevremeni gubitak mlečnih zuba ili kasniji gubitak stalnih zuba dovodi do gubitka prostora za nicanje stalnih zuba i nastaje teskoba ili čak neki zubi kada nemaju gde da niknu ostaju u kosti…..Ovo je posledica loše ili nikakve higijene ili nelečenih mlečnih zuba… Neophodno je da roditelji uklone štetne navike kod svog deteta, kao i da se redovnim kontrolama kod stomatologa pravovremeno uoče i leče ortodontske nepravilnosti.

Ortodontska terapija se započinje u potpuno saniranim ustima- svi zubi moraju biti popravljeni.

Ortodontska terapija podrazumeva upotrebu mobilnih i fiksnih aparata koji blagom silom pomeraju zube u pravilan položaj. Izbor i vrsta aparata zavisi od dijagnoze i starosti pacijenta.

logo-bullet  MOBILNI ORTODONTSKI APARATI

Mobilni ortodontski aparati se tokom terapije mogu vaditi iz usta i mogu biti za svaku vilicu posebno ili jedan aparat za obe vilice. Ovi aparati imaju svrhu jedino u periodu rasta i razvoja, najčešće izmedju  7 i 11 godina starosti, kada može da se utiče na rast vilica, da se zaustavi ili podstiče rast ili da pomognu u sprečavanju loših navika kao što su sisanje prsta ili nepravilno gutanje…

Mobilni ortodontski aparati su sačinjeni iz dva dela: akrilatne ploče i žičanih elemenata. Pacijent sam postavlja i skida aparat iz usta radi čišćenja i održavanja oralne higijene.

logo-bullet  FIKSNI ORTODONTSKI APARATI

(ljudi ih često nazivaju i fiksne proteze) se stavljaju na zube i ne skidaju se sve do kraja propisane terapije. Sastoje se od bravica, prstenova, ortodontske žice. Bravice mogu biti: metalne, estetske (plastične ili keramičke), samoligirajuće. Da bi postavljanje fiksnog aparata bilo moguće neophodno je da potporni aparat zuba bude dobro očuvan, odnosno da zubi budu potpuno zdravi ili adekvatno stomatološki zbrinuti. Oralna higijena mora biti odlična. Pored običnih četkica, preporučuju se i interdentalne četkice i konac, kao i upotreba rastvora za ispiranje usta. Nakon završetka terapije ovim aparatima (1-2 godine), neophodno je održati postignute rezultate. To se postiže izradom retencionih aparata (proteza, folija). Retencioni aparat se najčešće nosi koliko je trajala i sama terapija.

Pozovite nas i zakažite besplatan pregled! 011-323-80-28    065-323-80-28

Postavite pitanje stomatologu

Zakažite Vaš pregled
  • Drop files here or
    Možete da pošaljete medicinsku dokumentaciju ukoliko je posedujete (nije obavezno).
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.