Zubni implanti su definitivno najsavremenija nadoknada izgubljenih zuba, ali su iz finansijskih razloga totalne i parcijalne proteze još uvek najčešći izbor pacijenata.

Zubne proteze su mobilne protetske nadoknade koje pacijent sam stavlja i vadi iz usta zbog održavanja higijene. U zavisnosti od toga da li se manji broj zuba ili pak svi zubi, razlikujemo sledeće proteze za zube:

  • totalne proteze (kad nedostaju svi zubi u vilici)
  • parcijalne proteze (kad nedostaje jedan ili više zuba). One mogu da budu pločaste ili skeletirane

Proteze obezbeđuju da se održe međuvilični odnosi, sprečavaju oboljenja temporomandibularnih zglobova, obezbeđuju očuvanje izvornog izgleda lica i omogućavaju normalan govor, žvakanje i gutanje.

Naša stomatološka ordinacija vam nudi kvalitetne proteze i kratak rok izrade.

logo-bullet  TOTALNA PROTEZA

Totalna proteza  je najčešće rešenje kada u vilici nema nijednog zuba i ona nadoknađuje sve zubi i deo alveolarnog grebena. Totalna proteza za zube se izradjuje od akrilata. Postavlja se preko desni, preko gornje i donje vilične kosti. Izradom totalnih proteza drastično se poboljšava kvalitet života bezubih pacijenata, kako u estetskom, tako i u funkcionalnom smislu.

Međutim, kada je u pitanju komfor, totalna proteza je najlošija opcija za pacijente. Umanjuje čulo ukusa, jer prekriva nepce i potreban je dug period adaptacije, jer se stvara osećaj stranog tela u ustima. Takođe se javlja i problem mrdanja proteze, naročito na donjoj vilici, koja je pokretna, što stvara dodatni osećaj nelagode.

logo-bullet  PARCIJALNA PROTEZA

Kada nedostaje veći broj zuba i izrada mosta nije moguća, radi se parcijalna proteza za zube. Ona se učvršćuje tako što se uz pomoć malih metalnih nastavaka kači za preostale zube koje pacijent ima. Proteza tako jeste stabilna, ali je pošteno reći da estetski rezultati svakako nisu idealni.

Kontaktirajte nas za sve dodatne informacije

Phone: +381 (0)11 323 80 28

Mobile: +381 (0) 65 323 80 28

logo-bullet  PARCIJALNA SKELETIRANA PROTEZA (WISIL)

Parcijalna skeletirana proteza (wisil)  je maksimalno redukovana proteza čiju osnovu čini metalni skelet. Izradjuje se kao trajna nadoknada za skoro sve tipove krezubosti. Prednost parcijalne skeletirane proteze je u maksimalno redukovanoj površini , pa je za pacijente komfornije rešenje jer imaju bolji osećaj u toku jela , smanjen je osećaj stranog tela u ustima , smanjena je mogućnost preloma proteze I stabilnije stoji u ustima u poredjenju sa klasičnom parcijalnom protezom .
Velika prednost skeletiranih proteza je u činjenici da vrše fiziološki prenos pritiska prilikom žvakanja preko preostalih zuba, pri čemu se rasterećuju vilične kosti i sprečava njihova resorpcija .

Skeletirane parcijalne proteze se mogu kombinovati i sa fiksnim protetskim radovima , pri čemu veza između proteze i mosta u vidu attachment-a zadovoljava i estetske i funkcionalne zahteve . Zbog svega navedenog ove proteze spadaju u trajne nadokande.

wisil proteza

logo-bullet  PROTEZE NA IMPLANTIMA

Danas , najznačajnije mesto zauzimaju proteze na implantima koje ne samo da su najbolje sa fiziološkog I funkcionalnog aspekta već i što se estetskih karakteristika tiče , a pacijentima pružaju najbolji i najsigurniji osećaj .

Postavite pitanje stomatologu

Zakažite Vaš pregled
  • Drop files here or
    Možete da pošaljete medicinsku dokumentaciju ukoliko je posedujete (nije obavezno).
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.