Skoro svaki stomatolog će vam reći da ukoliko želite blistavo bele zube treba da izbegavate crveno vino. Ali, ukoliko se dvoumite da li da uz ukusan obrok popijete čašu vina, evo nekoliko dobrih razloga da u čaši crvenog vina uživate bez griže savesti. Crveno vino je zdravo i čuvaće vaše zdravlje, kažu naučnici.

vino je zdravo

logo-bullet  ŠTITI SRCE

Crveno vino sadrži jedno od najmoćnijih antioksidantnih jedinjenja koje može pomoći u smanjenju zasićenih masnih naslaga u arterijama. Takodje, crveno vino sadrži jedinjenja koja štite od kardiovaskularnih oboljenja. Kada se pije umereno, vino podiže nivo HDL holesterola, poznatog kao „dobri“ holesterol.

logo-bullet  SPREČAVA KARIJES

Istraživanje sprovedeno u Italiji pokazalo je da crveno vino jača zubnu gledj i sprečava nastanak karijesa. Zubna gledj postaje otpornija na bakteriju Streptococcus mutans koja je odgovorna za nastanak karijesa. Istraživanje objavljeno u „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ otkriva da je ekstrakt iz semenki groždja odgovoran za zaštitu od karijesa. Istraživači smatraju da bi ovo otkriće moglo dovesti do razvitka proizvoda za negu zuba na prirodnoj bazi. Polifenoli u crvenom vinu isto tako pomažu u prevenciji bolesti desni, pa čak i u ublažavanju već postojećeg zapaljenja gingive.

vino je zdravo

logo-bullet  POBOLJŠAVA KVALITET SNA

Crveno vino sadrži melatonin koji će vam pomoći da mirno spavate.

logo-bullet  PRODUŽAVA ŽIVOT

Naučnici veruju da crveno vino može produžiti životni vek. Osim toga, štiti od demencije i Alchajmerove bolesti.

logo-bullet  POBOLJŠAVA EFEKAT TOKOM TRENINGA

Istraživači su otkrili da visoke doze resveratrola, bio spoja iz crvenog vina, poboljšavaju fizičke performanse, rad srca i snagu mišića.

Jedina mana crvenog vina je što prebojava usta i zube. Nikako nemojte posle čaše vina odmah trčati da operete zube, tako ćete povećati šanse da mrlje na zubima ostanu tu trajno. Kiselina iz vina može da rastvori gledj zuba, pa će pranje zuba stvoriti male erozije gde će se fleke zadržati. Umesto toga, neutrališite kiselinu čašom obične vode.